0724 952 813 Timisoara, jud Timis, Str. Brandusei nr. 6
9-16

Psihoterapie de cuplu

După relaţiile inaugurale – cele stabilite în cadrul familiei, formate în raportul cu părinţii, fraţii, bunicii, unchii etc – relaţia de cuplu este probabil relaţia cu miză maximă în formarea şi exprimarea proprie (a fi împreună şi totodată a fi distinct).

Relaţia de cuplu păstreză – oarecum paradoxal – două moduri opuse de a fi : ea pare a se fi născut („a fost dragoste la prima vedere”) dar totodată pare şi că „se construieşte”(ceea ce se naşte, moare, în timp ce construcţiile se de-construiesc). Abordarea psihoterapeutică trebuie să ţină cont şi de acest aspect.

Relaţia de cuplu mai are o caracteristică cu iz paradoxal – pe care doresc să o notez aici – ea este profund regrementată cultural (coduri religioase, cutume de tot felul) dar este totodată impregnată de determinări ancestrale (ceva între: aşa se manifestă cuplurile astăzi în cultura noastră versus libertatea de a ieşi din această matcă).

Fazele formării cuplului, „creşterea” lui, dospirea speranţelor puse în celălalt şi modelarea unei părţi a noastre alături de persoana iubită, ne fac să constatăm dificultatea prin care trebuie să trecem tocmai atunci când am ajuns „să întâlnim persoana potrivită”.

Psihoterapia de cuplu vizează, deci, o însoţire în perioada de „creştere” a cuplului (perioadă de dezvoltare, ritual de trecere etc) sau o recuperare a armoniei în cuplu (redresare în urma unui eveniment – spre exemplu: aflarea unei informaţii despre partener sau chiar trădarea – sau reconcilierea – întoarcerea aceluiaşi).