0724 952 813 Timisoara, jud Timis, Str. Brandusei nr. 6
9-16

Psihologie clinica

Echilibrul sufletesc vizat de ştiinţa sufletului (psihiatria şi psihologia) este unul care are resorturi adânci şi reglări foarte fine.

Tipurile de personalitate – care trimit la ce este stabil ca structură la o persoană – ne indică un prim nivel de a înţelege felurile oamenilor de a fi în lume; mai apoi dorinţa persoanei (în psihanaliză este descrisă acurat această dimensiune a DORINŢEI) care reprezintă un pivot extraordinar în dinamica şi devenirea ei. Nu în ultimul rând: evenimentele de viaţă – viaţa aşa cum este ea, ca factor pe care persoana nu îl poate „controla”, „dorii” etc.

Prin urmare: tipurile de personalitate, dorinţa persoanei şi evenimentele de viaţă sunt niveluri de analiză ale complexităţii dinamicii sufleteşti ale unei persoane iar paleta multiplă de tulburări psihice developează această realitate.

Activitatea unui medic psihiatru, a unui psiholog clinician ori a unui psihoterapeut însumează o serie de observaţii (care să conducă la un diagnostic corect), un raport privilegiat cu persoana afectată şi o intuiţie (a psihoterapeutului) de „scoatere la liman”.